Правосудниот испит ќе се полага писмено и усно наместо електронски
10 јули 2019

Министерството за правда ќе го промени начинот на полагање на правосудниот испит. Подготвен е нов Закон за правосудниот испит кој Владата на Република Северна Македонија го усвои на вчерашната владина седница. Овој закон е уште еден од низата реформски закони во правосудството ...

Интеграцијата во ЕУ е сериозен и долг процес - бараме да го започнеме тој процес
28 јуни 2019

Министерката за правда проф. д-р Рената Дескоска се обрати на јубилејното 30 издание на Кран Монтана Форумот кој деновиве се одржува во Женева, Швајцарија,. Во своето обраќање во рамки на сесијата посветена на Глобалната безбедност во медитеранскиот регион, министерката Дескоска истакна дека Република Македонија важела за една од најнадежните поранешни југословенски републики во поглед на евроинтеграцискиот процес, но дека државата останала заглавена во чекалната на ЕУ, најмногу поради проблемот со името. ...

Дескоска учествува на Кран Монтана Форумот во Швајцарија
27 јуни 2019

Министерката за правда проф. д-р Рената Дескоска деновиве учествува на јубилејното 30 издание на Кран Монтана Форумот кој деновиве се одржува во Женева, Швајцарија. ...

Управата за извршување на санкциите обезбеди 1.2 милиони евра преку проектот “Supply of ICT for the Justice Sector Institutions LOT 2: Integrated Penitentiary Management System for DES” - за осовременување и зајакнување на затворскиот систем во Република Северна Македонија
25 јуни 2019

Проект за набавка на ИКТ за институциите од правниот сектор, ЛОТ 2 –Набавка на интегриран систем за управување со казнено поправните институции за Управата за извршување на санкциите ...

ГРЕКО ги објави препораките од Петтиот круг на евалуација – Владата достави препораки за имплементација
25 јуни 2019

Министерството за правда го објавува Извештајот на ГРЕКО за Евалуација на Република Северна Македонија – Петти круг, во кои ГРЕКО упати вкупно 23 препораки на Република Северна Македонија, од кои 9 се однесуваат на централната власт и 14 на органите за спроведување на законот, односно Министерството за внатрешни работи. ...