Министерот Маневски во Брисел го потпиша Договорот за соработка со ЕВРОПРАВДА (ЕUROJUST)  
     
 

28.11.2008

 
 

Министерот за правда Михајло Маневски и Претседателот на Колегиумот на ЕВРОПРАВДА (EUROJUST) г. Хозе Луиц Лопес да Мота денеска во Брисел го потпишаа Договорот за соработка помеѓу Владата на Република Македонија и ЕВРОПРАВДА (EUROJUST).

Министерот Маневски по повод потпишувањето на Договорот истакна дека чинот на потпишувањето на Договорот за соработка во истрагата и подигнувањето на обвинение за кривични дела на организираниот криминал и корупцијата, вклучувајќи го и тероризмот, претставува голем чекор напред во процесот на Евроинтеграцијата на Република Македонија во телата на Унијата.

Ова е од посебно заначење истакна министерот Маневски,бидејќи Република Македонија ги исполни сите услови и критериуми за склучување на Договорот, како што се донесување на Законот за јавното обвинителство и негова имплементација, измените на Законот за заштита на личните податоци во кој се вградени високи Европски стандарди и е целосно усогласен со европската регулатива и воопшто напредокот во спроведувањето на судските реформи и ефикасноста на судскиот систем.

Министерот Маневски изрази посебна благодарност на Советот на министри, на Колегиумот на EUROJUST и на директорот г.Да Мота за успешно завршување на разговорите и потпишување на Договорот, за заемното разбирање,соработка и доверба во изминатите неколку месеци.

Потпишувањето на Договорот за соработка е една од обврските на Република Македонија за членство во ЕУ, која согласно Националната програма за приближување кон законодавството на ЕУ, се реализира во планираниот рок ,крајот на 2008 година.

 
     
   
  Врати се назад   |   Архива на новости  
 
 

(c) Copyright 2005, Ministry of Justice of the Republic of Macedonia, Ul. Jurij Gagarin 15, 1000 Skopje, e-mail: contact@mjustice.gov.mk