Министерката за правда Рената Дескоска на состанок со Венецијанската комисија

19.10.2018 Новости-М

Во Венеција, денеска и утре се одржува 116 Пленарна сесија на Европската комисија за демократија преку правото (Венецијанска комисија), на која е поканета да учествува и нашата министерка за правда проф. д-р Рената Дескоска.

 

Во рамки на 116 Пленарна сесија на Венецијанската комисија, министерката за правда Рената Дескоска, денеска и утре ќе оствари повеќе состаноци со членовите на Венецијанската комисија и ќе се обрати на Пленарната сесија на која ќе биде биде разгледано и усвоено Нацрт-мислењето на Венецијанската комисија за Законот за изменување и дополнување на Законот за Судскиот совет и Законот за судовите.

 

Според Нацрт-мислењето на Венецијанската комисија кое е неодамна доставено до Министерството за правда, последните измени и дополнувања на Законот за Судски совет и Законот за судови ќе бидат оценети позитивно.

 

Во ова мислење е наведено дека новите институционални аранжмани и процедурални правила на подобар начин ја заштитуваат судската независност и поставуваат цврсти темели за добро функционирање на судскиот систем.

 

 Во мислењето кое се очекува да биде усвоено денес, ќе бидат дадени и насоки за понатамошно подобрување на текстот на законите. 

Со почит,

 

Министерство за правда

 

Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Архива на новости