Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Анкара, Турција

Маричиќ во Анкара на средба со турскиот министер за правда Ѓул

 Министерот за правда Бојан Маричиќ за време на работната посета на Анкара, денеска се сретна со својот турски колега Абдулхамит Ѓул. На состанокот се разговараше за продлабочување на соработката во секторот правда, со фокус на дигитализацијата. Маричиќ на Ѓул му го претстави планот за дигитализација на над 100 судови во земјата и пренесе дека искуствата кои ги има Турција во процесот на воведување на информатичка технологија во правосудството е од исклучително големо значење за нас.

 
Во однос на размената на искуствата со Турција за дигитализацијата на судовите, за време на посетата делегацијата на Министерството за правда предводена од Маричиќ ќе ја посети и Академијата за правосудство на Турција и Генералниот директорат за информатичка технологија.
 
Маричиќ на Ѓул му ги претстави реформите кои се преземаат со цел зајакнување на правната држава и длабоките реформи кои се спроведуваат во правосудството, а беа потврдени и традиционално добрите односи меѓу двете држави и двата народа.

Претходна

Министерството за правда на 06.04.2021 0бјавува Интерен оглас број 01/2021 за унапредување на административни службеници

Следна

Маричиќ од Анкара: Искуствата на Турција за дигитализација на судството за нас се од големо значење