Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Скопје

Почитувани, ви ја пренесуваме во целост реакцијата на министерот за правда Кренар Лога за случајот ,,Титаник 2"

 ,,Веднаш по стапувањето на функцијата министер за правда, испратив дописи до Судскиот совет, Советот на јавни обвинители и Јавното обвинителство на 14 март 2023 година ,каде предупредив и побарав поефикасно и невремено преземање мерки со цел спречување на вакви и слични ситуации на застарување на судските предмети преку одложувања на судските процеси.

Жалам што се дозволи да застари уште еден предмет,, Титаник 2” и тоа за ист обвинет. И покрај мојата заложба да не се мешам во независноста на судската власт, принуден сум да реагирам, да ги повикам сите иснтитуции и организации итно да преземат мерки за брзи реформи.
 
Ваквите случаи не му одат во прилог на развојот на општеството туку напротив,со штетата која ќе ја предизвикаат уште повеќе ќе ја поткопаат довербата на гражаните во целиот  систем."
 
 
Со почит,
 
Министерство за правда

Претходна

Министерот за правда Кренар Лога оствари средба со В.Д амбасадорот на Германија, Ото Граф

Следна

Лога го потпиша решението за неусогласеност на името на Здружението ,,Цар Борис III “ Охрид