Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Скопје

Прва конститутивна седница на работната група за изменување и дополнување на Законот за Судскиот совет.

Министерот за правда, Кренар Лога ја поздрави работната група и ја истакна неговата заложва за оваа група да биде автономна и процесот инклузивен, за што посочи дека членовите можат да поканат и други представници да дадат придонес, се со цел враќање на довербата на граѓаните во правосудниот систем.

 
Во неговото обраќање, Министерот Лога истакна дека е потребна сеопфатна реформа на Судскиот совет која ќе се спроведува постепено, а не да се понудат инстантни решенија кои нема да дадат резултати и ќе ги блокираат правосудните институции.
 
На седницата се дискутираше за натамошните чекори на работната група до добивање на официјалниот извештај од Оценската мисија за Судски совет и се утврди методологијата за работа.
 

Претходна

Соопштение

Следна

Лога го покани ВМРО-ДПМНЕ да раководат со РГ за измени на Законот за јавното обвинителство